Sestava brezovega soka

 

Betulinska kislina, deluje antivirusno, protivnetno, zavira virus HIV in rakasta obolenja.

 

Saponini, so glikozidi, iz katerih ob sodelovanju vode nastanejo obstojne penaste snovi. Te povzročajo, da maščobe v vodi razpršijo v izredno drobne kapljice (nastane emulzija). Raztapljajo snovi, ki nastanejo in se kopičijo v vnetih dihalih. Pospešujejo izločanje vode iz telesa (odstranjujejo holesterol).

 

Glukozidi, se pretvorijo v metilni salicilat, ki deluje protibolečinsko, protivnetno in diuretično.

 

Tanini, imajo antivirusne, protibakterijske in antiparazitske učinke.

 

Flavonoidi; (luteolin, hiperozid, kvercitin) - kažejo protivnetno delovanje, močan antioksidant, protitumorno delovanje.

 

Fruktoza 5,0 g/l, je ogljikov hidrat, natančneje enostaven ogljikov hidrat ali monosaharid. Najdemo ga v veliko različnih vrstah hrane; medu, sadju in nekateri zelenjavi. Skupaj z glukozo ter galaktozo sodi med tri najpomembnejše monosaharide v naši prehrani.

 

Glukoza 3,0 g/l,  spada med enostavne sladkorje in torej med ogljikove hidrate. Je najpomembnejši vir energije za organizem. Rdeče krvničke so zmožne dobiti energijo le iz glukoze, prav tako v normalnih razmerah tudi možgani.

 

Ksilitol; vsebuje le polovico kalorij, ki jih vsebuje običajni sladkor! Je edino naravno sladilo, ki ne povzroča zobne gnilobe in bolezni dlesni. Kljub dejstvu, da je ksilitol sestavljen izljučno iz ogljikovih hidratov, se absorbira zelo počasi. To preprečuje hitro porast ravni sladkorja v krvi, zaradi česar je primeren tudi za ljudi z diabetesom, hipoglikemijo, kroničnim sindromom omedlevice, kandido ali katerimkoli drugim stanjem, ki je posledica sladkornega neravnovesja.

 

Sadne kisline: citronska kislina, fumarna kislina, glokolna kislina, malinska kislina, fosforna kislina, sukcinska kislina. Naravne sadne kisline so odlične za kožo. Pomagajo oluščiti odmrle kožne celice, odpravijo mozolje in upočasnijo staranje.

 

Vitamin A, ima vlogo pri presnovi železa, prispeva k ohranjanju zdravih sluznic, k ohranjanju zdrave kože, ima vlogo pri ohranjanju vida, pri delovanju imunskega sistema in  pri specializaciji celic.

 

Vitamin B6,  potrebujemo za dobro kri, imunski sistem in normalno presnovo beljakovin. Pomanjkanje vitamina B6 ni zelo pogosto, saj ga najdemo v mnogih živilih in ga večinoma z mešano hrano zaužijemo dovolj.

 

Vitamin B12, Spojine kobalamini so značilne za živila živalskega izvora, skupno pa jih imenujemo vitamin B12. Pomemben je za nemoten potek mnogih presnovnih reakcij v našem telesu, ključen pa je tudi v obdobju nosečnosti in dojenja.

 

Vitamin C. Vitamin C poznamo kot L-askorbinsko kislino in askorbat. Vitamina C naše telo ni sposobno izdelovati samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro prehrane. Izboljšanje absorbcije železa v prebavnem traktu, zaščita pred prostimi radikali v organizmu, zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in zmanjšanje oksidacije LDL holesterola so le nekatere od mnogih funkcij vitamina C, ki kažejo na njegovo pomembno vlogo v našem telesu. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, samostojno in v kombinaciji z vitaminom E ter tako naše telo ščiti pred prostimi radikali. Pomemben je tudi za sintezo kolagena in tako za vsa naša mehka tkiva- dlesni, ožilje, kožo in kosti. Potreben pa je tudi za normalno delovanje možganov in živčevja.

 

Magnezij 11mg/l, je sestavina kosti in zob, ki regulira skoraj vse vitalne funkcije. Največji del magnezija je vezan na kalcij v kosteh. Magnezij regulira absorbcijo kalcija. Ostali magnezij se nahaja v celicah, živčevju, mišicah in veznem tkivu. Zavira živčne dražljaje, ki jih pospešuje kalcij in tako sprošča mišične krče. Magnezij je potreben za presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin. Izboljšuje absorbcijo kalcija, fosforja, natrija, kalija in vitaminov B, C in E. Pri kuhanju večina magnezija izgine iz hrane.

 

Mangan 1,2 mg/l, je mikroelement, ki telesu pomaga ustvarjati vezna tkiva, kosti, krvne celice in spolne hormone. Vlogo ima tudi pri presnovi ogljikovih hidratov, absorbciji kalcija in regulaciji krvnega sladkorja. Potreben je za normalno delovanje možganov in živčnega sistema.

 

Natrij 0,2 mg/l, sodeluje s kalijem pri regulaciji celičnih funkcij in kislinsko – bazičnem ravnovesju. Skupaj s kalijem prenaša hranila skozi celično membrano in regulira osmotski pritisk celic. Natrij deluje kot zaščitnik krvi, saj preprečuje nalaganje mineralov v krvi in tako preprečuje arteriosklerozo.

 

Kalcij 70 mg/l, uje ena najpomembnejših sestavin za izgradnjo telesa. Približno 99 % kalcija je v kosteh in zobeh, ostanek pa ima pomembno vlogo pri biokemičnih procesih kot so strjevanje krvi, delovanje hormonskega sistema in prenos živčnih dražljajev.

 

Kalij 120 mg/l, je eden najpomembnejših elektrolitov v človeškem telesu, ki posredno ali neposredno sodeluje pri vseh telesnih reakcijah. Vzdržuje notranji pritisk celic, mišične funkcije in sodeluje pri sproščanju celične energije.

 

Železo o,1 mg/l, ustvarja z beljakovinami in bakrom rdeče krvne celice. Šelezo v hemoglobin oskrbuje celice s kisikom. Je tudi sestavina encima, zadolženega za proizvodnjo beljakovin.

 

Cink 1,5 mg/l, je aktivna sestavina vsaj petindvajsetih in katalizator mnogih drugih encimov. Cink je sestavni del encimov, ki razgrajujejo inzulin in alcohol. Cink vpliva na presnovo ogljikovih hidratov. Regulira proizvodnjo beljakovin in vpliva na absorbcijo mnogih mikroelementov in vitaminov.

 

Fosfor 6,4 mg/l, ima pomembno vlogo pri večini biokemičnih reakcij v telesu. Potreben je pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin. Regulira rast in celične funkcije. Tudi nukleoproteinom, ki regulirajo delitev celic in njihovo oblikovanje je potreben fosfor za normalno delovanje. Fosfor stimulira mišično krčenje, delovanje srca in omogoča vezavo kalcija v kosti.

 

100 g brezovega soka vsebuje:

 

Energijska vrednost   13 kJ

Maščobe                  < 0.1 g

Beljakovine              < 0.1 g

Ogljikovi hidrati        0.80 g

 

pH brezovega soka je 5.5 - 7.5

 

 

Opozorilo: Naravne vrednosti lahko odstopajo glede na letino